Pestera Vantului - prezentare si imagini

Peștera Vântului este cea mai mare peșteră din țară, și-a dobândit renumele de labirintul subteran al României. În anul descoperirii Peștera Vântului au fost explorați doar 500 metrii, dar in anul 1967 lungimea totală a galeriilor cunoscute depășea 15.000 de metri.
Sunt trei etaje distincte formate din galerii, săli, puțuri și hornuri de dimensiuni și forme foarte diferite, cu toate tipurile de speleoteme: stalactite, stalagmite, coloane, scurgeri parietale dar și cristale și gips.

Au fost identificate, de asemenea, colonii de lilieci in statdiul de hibernare cât și pentru reproducere. Există în interior și o mare diversitate de nevertebrate înalt specializate (păianjeni, miriapode, melci) care pot fi găsite în peșteră și în solurile bogate în calciu din jurul lor.

Dintre toate se diferențiază „Labiritul Racoviță”, ca cel mai încurcat sector de peșteră din țară sau „Galeria Hipodrom”, asemănătoare cu o galerie de metrou.

Deși Peștera Vântului are o lungime declarată de 49 de kilometri, pentru vizitare doar un prim traseu turistic de 800 metri și unul speoturistic de doi kilometri sunt disponibile. Abia de anul trecut este disponibilă pentru turiști, după o perioadă de 50 de ani în care s-a lucrat încontinuu pentru ca vizitatorii să fie în siguranță în această peșteră considerată una destul de periculoasă, pentru că are doar o singură intrare.

Sursa informatiei prezentate