Piata Ban Josip Jelacic - prezentare si imagini

Piata principala a orasului, piata Ban Josip Jelacic, numita asa dupa un conte croat, din secolul al XIX-lea. Candva piata de marfuri, acum ea este locul de întalnire al tinerilor, dar si al celor mai în varsta si loc de desfasurare a unor manifestari culturale si sportive, dintre care cea mai importanta este Festivalul International de Folclor, care are loc în fiecare vara.

În mijlocul pietei, se înalta semeata statuia ecvestra a banului Josip Jelačić, amplasata în piată în 1886. Într-o noapte din 1947, statuia a fost înlocuita cu cea a lui Marx si Engels, iar piata a capatat un nou nume, Piata Republicii. Dupa proclamarea statului independent Croatia, în 1991, piata a revenit la vechiul nume si statuia banului Josip Jelačić a fost restaurata si repusa în drepturi.

Alaturi se afla o fantana, Mandusevac, despre care exista si o legenda, care îi explică numele, dar si pe cel al orasului. Se spune ca un print se întorcea de la lupta, obosit si însetat (dar, bineinteles, victorios). Trecand pe langa izvorul care se afla pe locul unde acum este fantana Mandusevac, a vazut alaturi o fata, pe nume Manda, careia i-a cerut putina apa. Aceasta i-a dat sa bea dintr-un polonic, "zagrabiti" în limba croată. De atunci, fantana se cheama Mandusevac (de la Manda) si orasul, Zagreb (de la de la zagrabiti). E doar o legenda, dar e frumoasa.

Sursa informatiei prezentate