Piata Dam si Monumentul National - prezentare si imagini

Piata Dam este cea mai celebra piata din intreaga Olanda si un obiectiv turistic important in Amsterdam. Satul de pescari ce ulterior s-a transformat in Amsterdam a luat fiinta in jurul anului 1270 chiar in locul in care exista Piata Dam astazi. In locul in care exista aceasta piata, locuitorii acestui sat pescaresc au construit un baraj (in olandeza “dam”), pentru a bloca cursul raului Amstel. Piata Dam a devenit mai apoi locul in care se reunea intreaga comunitate pentru ceremonii si cele mai importante evenimente ale urbei. In Evul Mediu, piata Dam avea iesire la mare si de aici navele plecau in Marea Nordului. Astazi, piata nu mai este iesirea din oras, ci a devenit un fel de centru al Amsterdamului.

Monumentul National din piata Dam, este dedicat libertatii si consta dintr-un obelisc impozant de culoare alba decorat cu figuri alegorice. Acest monument a fost inaltat in 1956 in amintirea eroilor olandezi morti in cel de-al Doilea Razboi Mondial. Monumentul adaposteste 12 urne; fiecare dintre acestea contine o mana de tarana din cele 11 regiuni ale Olandei si una din Indonesia, fosta colonie olandeza.

In fiecare an pe data de 4 mai, regina Beatrix participa la comemorarea victimelor cazute in razboi prin depunerea unei coroane de flori la baza obeliscului. Piatra naturala din care este contruit, nu este foarte rezistenta si de aceea in 1997, a avut loc o restaurare drastica.

In zilele noastre piata Dam este locul in care se pot intalni o mare diversitate de oameni, probabil datorita proximitatii cu Cartierul Rosu si celebrele cafenele din Amsterdam.Sursa informatii: www.tvl.ro

Sursa informatiei prezentate