Piata Eroilor Budapesta - prezentare si imagini

Piata Eroilor din Budapesta, situata in fata Parcului Central la capatul Bulevardului Andrassy, este parte a Patrimoniului Universal UNESCO. Monumentul a fost construit in 1896 pentru a comemora o mie de ani de la sosirea Maghiarilor in Bazinul Carpatic.

Monumentul se compune din doua semicercuri deasupra carora sunt asezate simbolurile pacii si razboiului, al muncii si bunastarii, al cunoasterii si gloriei. Laturile Pietei Eroilor sunt decorate cu statui de regi, guvernatori si personaje celebre din istoria Ungariei. La picioarele fiecarei statui o mica placa descrie cel mai important moment din viata personalitatii respective.

In mijlocul Pietei Eroilor se gaseste o coloana inalta de 36 de metri in varful careia se gaseste statuia Arhanghelului Gabriel, simbol al credintei Romano-Catolice. Pe piedestal statui ecvestre il comemoreaza pe Arpad si pe cele sapte capetenii ale triburilor maghiarilor. Descendentii lui Arpad au dat nastere dinastiei regale din Ungaria. Mormantul soldatului necunoscut se gaseste si el in piata. De o parte si de alta a pietei se gasesc Muzeul de Arta si Galeria de Arta. Ambele merita sa fie vizitate. De cativa ani buni cele doua muzee concureaza pentru a atrage atentia vizitatorilor si aduc expozitii temporare printre care s-au numarat Van Gogh, Rembrandt si colectii ale unor celebri pictori spanioli sau francezi.

Ceremonia de reinmormantare a lui Imre Nagy, lider al revolutiei din 1956 a avut loc aici in 1989. Astazi, daca vizitati piata, veti gasi o multime de adolescenti cu role si skateboard-uri care isi etaleaza cunostintele printre multimea de turisti.Sursa informatii: www.tvl.ro

Sursa informatiei prezentate