Piata Rosie - prezentare si imagini

Piaţa Roşie (în limba rusă Красная площадь, Krasnaia ploşcead) este cea mai cunoscută piaţă din Moscova. Piaţa separă Kremlinul, fosta reşedinţă imperială, în prezent sediul preşedinţiei ruse, de zona comercială Kitay-gorod. Este locul din care pornesc, în toate direcţiile, marile străzi ale Moscovei şi drumuri ale Rusiei, fiind de aceea considerată centrul Moscovei şi al Rusiei.

În locul Pieţei Roşii erau în vechime clădiri din lemn. Acestea au fost demolate în 1493, la ordinul lui Ivan al III-lea al Rusiei, deoarece constituiau un pericol de incendiu. Zona eliberată a devenit piaţa centrală a Moscovei, mai târziu fiind folosită pentru ceremonii publice, proclamaţii, uneori şi ca loc de încoronare al ţarilor ruşi.

Numele de „Piaţa Roşie” provine de la cuvântul rusesc красная (krasnaya), care înseamnă deopotrivă "roşu" şi "frumos", ultimul înţeles (un arhaism) fiind folosit pentru a desemna Catedrala sfântul Vasile de lângă, fiind apoi transferat numelui pieţei. Alte câteva oraşe din Rusia au piaţa centrală numită tot Piaţa Roşie.

In timpul perioadei sovietice, Piata Rosie si-a mentinut statutul. Aici era adresa guvernului sovietic si tot aici aveau loc defilarile militare. Catedrala Kazan si Capela Iverskaya cu Portile Reinvierii au fost demolate pentru a crea acces vehiculelor grele militare (ambele au fost reconstruite dupa caderea URSS). Au fost intocmite planuri si pentru demolarea binecunoscutei Catedrale Sf. Vasile. Se spune ca Lazar Kaganovici, directorul planului de reconstructie a Moscovei, a intocmit un model al Pietei Rosii, cu care s-a prezentat la Stalin, si a inceput sa-i explice cum catedrala incurca traficul si ar trebui demolata. Cand a luat insa macheta catedralei de pe masa, Stalin a replicat: „Lazar! Pune-o la loc!”.

Cele mai faimoase defilari militare prin piata au fost cele ale Armatei Rosii din 1941 si 1945. In timpul primei defilari, Moscova era in bataia tunurilor armatei germane, trupele care defilau plecand direct pe linia frontului. La a doua defilare, 24 iunie 1945, drapelele armatei germane invinse au fost aruncate la picioarele Mausoleului lui Lenin.

In 1990, Kremlinul si Piata Rosie au fost printre primele locuri din URSS adaugate de UNESCO in lista locurilor din patrimoniul mondial.

Multe celebritati ca Shakira, Paul McCartney, Pink Floyd au sustinut concerte in Piata Rosie. Concertul lui Paul McCartney din 2003 a avut o semnificatie speciala, fiind primul Beatles care a concertat in Rusia, formaaia fiind interzis anterior acolo.

Piata Rosie este atractia turistica principala a Moscovei, fiind piata centrala a orasului inca din secolul al 15-lea. Vizita pietei combinata cu o vizita la Kremlin poate dura si o zi intreaga. In zona aceasta se afla o multime de atractii turistice istorice.

Sursa informatiei prezentate