Piata San Marco - prezentare si imagini

Piata San Marco este inima Venetiei si este considerata punct de referinta pentru majoritatea turistilor care viziteaza Venetia. Aici se desfasoara evenimentele cele mai importante din Venetia. Originea sa datează din secolul IX. Pe esplanada din San Marco exista un far, doua mici biserici si o mare livada pe care maicutele au cedat-o in secolul IX comunitatii pentru a se putea construi sediul Guvernului: Bazilica si Palatul Dogilor. A fost restructurata si amplificata pentru a ajunge la imaginea din ziua de azi in 1177, in urma unei mari inundatii. Piata a fost pavata la sfarsitul sec al XIII-lea cu caramizi aranjate in forma de mozaic. In anul 1723 caramizile au fost inlocuite cu un pavaj mult mai complex compus din trahite (roci vulcanice) inchise la culoare si traversata de forme geometrice realizate din pietre istriene albe.

Ultima pavare a fost facuta in anul 1890 datorita “degradarii si al modei”.

Piata este inconjurata de case si arcade denumite “Procuratie”, datorita faptului ca in aceste edificii locuiau si munceau procuratorii din Venetia antica. Exista 2 tipuri de Procuratie: cei vechi si cei noi. Merita mentionat Turnul Ceasului, care dateaza din secolul XV, una dintre operele arhitecturale cele mai cunoscute din Venetia, ce se localizeaza deasupra unui arc ce se gaseste la inceputul uneia dintre strazile cele mai animate si pline de magazine, numita Merceri. Acest ceas astronomic prezinta reliefuri de metal aurit si smaltuit si in afara orei indica de asemenea fazele lunii si semnele zodiacale. Deasupra ceasului se gaseste o fecioara cu un prunc.

De asemenea, merita să facem o plimbare prin piata pe dedesubtul arcadelor, sa vizitam magazinele luxoase si sa ne oprim pentru a bea o cafea sau o ciocolata intr-unul din barurile cele mai incarcate de istorie precum Quadri, desi preturile sunt foarte mari. Dintr-un colt al pietei, se poate admira clopotul, care, inaugurat in 912, masoara 98 de metri. Este indicat sa urcam in turnul clopotului, deoarece de sus ne putem bucura de o priveliste supeba a “Bacino de San Marco”, o albie de apa situata intre Canalul Lido, La Giudecca si Canalul Mare.

Napoleon numea piata San Marco “receptia cea mai frumoasa a Europei”.

Piata San Marco este cel mai jos punct din Venetia si datorita acestui lucru este prima care se inunda atunci cand sunt furtuni in Marea Adriatica sau chiar cand ploua mai mult.

Adresa: Piata San Marco


Sursa informatii: www.tvl.ro

Sursa informatiei prezentate