Place de la Concorde - prezentare si imagini

O perioada dupa constructia sa, piata a servit ca loc de intalnire pentru participantii la cea mai sangeroasa revolutie din istoria Frantei. Dupa ce revolutionarii au ajuns la putere, au redenumit-o Piata Revolutiei si au inlocuit statuia regelui Ludovic al XV-lea cu o ghilotina. Intre 1793 si 1795, peste 1300 de oameni au fost decapitati, inclusiv Ludovic al XVI-lea, Maria Antoaneta, Danton si Robespierre. Numele de Place de la Concorde simbolizeaza sfarsitul unei ere a suferintei si speranta pentru un viitor mai bun.

Obeliscul Luxor, un monolit din granit roz a fost daruit Frantei in anul 1829 de viceregele Egiptului, Mehemet Ali si a inlocuit ghilotina din Place de la Concorde. Edificiul, care candva marca intrarea in templul Amon are peste 3300 de ani vechime si este decorat cu hieroglife reprezentand puterea faraonilor Ramses al II-lea si al III-lea. Obeliscul ce a fost adus in anul 1833 cantareste 230 de tone si are 22.83 de metri.
Obeliscul este flancat de doua fantani monumentale: Fantana Marilor si Fantana Fluviilor. Acestea marcau intrarea in Templul Luxor de la Teba si au fost oferite francezilor ca un omagiu adus lui Champollion, cel care a descifrat hieroglifele egiptene. Hieroglifele de pe obelisc il cinstesc pe faraonul Ramses al II-lea. Obeliscul, sprijinit pe un soclu de 9 metri primeste in anul 1998 o piramida aurita de peste 3,5 metri asezata in varful acesteia. Obeliscul este de asemenea si un cadran solar, la sol exista linii trasate in acest scop.
Supravietuind mai mult de 33 de secole, obeliscul a suferit cea mai mare degradare in ultima jumatate a secolului trecut datorita expunerii la poluarea cu gaze de esapament. Obeliscul reprezinta un monument cu patru suprafete inscriptionate, formand spre varf o piramida. Egiptenii le ridicau cate doua si le asociau cu razele solare care cresteau in grosime atunci cand se apropiau de pamant.

In fiecare colt al octagonului ce formeaza piata, sunt statui reprezentand orasele franceze: Lille, Strasbourg, Lyon, Marseille, Bordeaux, Nantes, Brest si Rouen. In partea de sud-est a pietei, podul Concorde trece peste Sena spre Palatul Bourbon acolo unde se afla Ansamblul National. Langa Obelisc, in gradinile Tuileries se afla si Muzeul Orangerie.

Place de la Concorde, situata intre Arcul de Triumf si Gradinile Tuileries, la intrarea spre Bulevardul Champs Elysees, in arondismentul 8 este una dintre cele mai mari piete ale Parisului, avand o suprafata de 8 hectare (este a doua dupa Piata Quinconces Bordeaux).

Desi majoritatea pietelor sunt inconjurate de cladiri, Place de la Concorde este inconjurata pe 3 laturi de spatii deschise: bulevardul, gradinile si Sena. In partea de nord se afla doua cladiri impresionante, identice, de o parte si de alta a strazii Rue Royale.

Acestea reprezinta cele mai bune exemple de arhitectura datand din secolul XVIII: Hotel de la Marine si Hotel Crillon. Fatadele acestora au fost proiectate de arhitectul regelui Ludovic XV , cel care a realizat si Piata si au fost construite in aceeasi perioada cu aceasta.

Toata piata este inconjurata de coloane rostrale cu felinare.

Daca vizitati Parisul cu metroul coborati la statia Concorde. Cartierul in care se afla Place de la Concorde se numeste Madeleine.

Istoria pietei

Secolul XVIII – Piata Ludovic XV

Constructia a inceput in jurul anului 1753 si s-a finalizat in 1772, sub domnia regelui Ludovic al XV-lea. Initial s-a numit Piata lui Ludovic al XV-lea (in 1792-1795 a luat numele Piata Revolutiei, iar in 1830 a primit denumirea actuala).

Primaria Parisului a decis in anul 1748 sa ridice o statuie ecvestra in cinstea regelui Ludovic al XV-lea , pentru a sarbatori reinsanatosirea acestuia. In urma unui concurs organizat, la care au participat mai multi arhitecti, Ange-Jacques Gabriel a propus realizarea pietei langa Gradinile Tuileries, pe un teren liber, nefolosit. Acest spatiu a fost ales si datorita noilor planuri urbanistice de extindere a capitalei inspre vest.

Gabriel era Primul Arhitect al Regelui si conducea Academia Regale de Arhitectura. Acesta a organizat un concurs pentru amenajarea esplanadei si a ales cele mai bune idei propuse de concurenti. Sustinut de Doamna De Pompadour, proiectul lui Gabriel a fost acceptat in anul 1755, iar in 1758 a fost semnat acordul intre Primarie, Monarhie si mostenitorii terenului. Acestia din urma – mostenitorii lui Law – au primit in schimb o cladire din partea de nord -vest a pietei si terenurile de pe ambele parti ale viitoarei strazi Rue Royale, unde urmau sa construiasca cladiri. Piata era proiectata cu o forma octogonala.

Inceputa de Bouchardon si finalizata de Jean-Baptiste Pigalle , statuia ecvestra a lui Ludovic al XV-lea a fost inaugurata la 20 iunie 1963. Statuia era in centrul esplanadei, cu fata inspre est, la intersectia dintre rue Royale – noua strada care lega Madeleine de Sena – axa Gradinilor Tuileries si Bulevardul Champs Elysees.

In anul 1770 a avut loc un incident provocat de incediul din urma focurilor de artificii lansate cu ocazia casatoriei dintre delfin si Maria Antoaneta a Austriei.

Sfarsitul secolului XVIII – Piata Revolutiei

Pe 11 august 1792 statuia regelui este data jos de pe piedestal si piata este redenumita Piata Revolutiei, iar locul devine scena sangeroasa a tuturor decapitarilor o data cu instalarea ghilotinei (initial a fost instalata provizoriu pentru decapitarea celor care au furat bijuteriile coroanei, apoi a fost readusa pe 21 ianuarie 1793 pentru regele Ludovic al XVI-lea , si instalata defintiv in 1793 pentru mai bine de un an intreg, dupa care a fost transferata in actuala Piata a Natiunii si adusa inapoi o singura data pentru executarea lui Robespierre si a acolitilor sai).

Peste 1000 de victime si-au gasit sfarsitul in Piata Revolutiei – aproape 2500 de persoane ghilotinate in timpul Revolutiei franceze. Statuia lui Ludovic al XV-lea a fost inlocuita temporar de una reprezentand Libertatea, pana in anul 1800.

In 1795 au fost instalati la intrarea in Champs-Elysees Caii de Marly , opera a lui Guillaume Coustou. Astazi o copie a acestei opere se afla tot in acelasi loc, iar originalul il puteti admira la Louvre. In acelasi an , piata a fost rebotezata Place de la Concorde , pentru a uita Regimul Terorii.

Secolul XIX – Place de la Concorde

La inceputul secolului al XIX-lea s-a incercat realizarea unei noi statui in Place de la Concorde. Au fost diverse planuri: o statuie a lui Carol cel Mare, o fantana sau o statuie a lui Ludovic al XVI-lea, cel decapitat aici, incadrata de o capela si o salcie plangatoare. Chiar a fost si redenumita Piata Ludovic al XVI-lea, insa revolutia de la 1830 a intrerupt aceste planuri, iar Piata a revenit la numele initial Place de la Concorde, defintiv pana in zilele noastre.
Incepand de acum, Piata a fost transformata de arhitectul Jacques-Ignace Hittorff, arhitect care a incercat sa mentina principiile arhitectului Gabriel, initiatorul acestei piete.
Hittorff a adaugat doua fantani monumentale – Fontaine des Mers si Fontaine des Fleuves- de o parte si de alta a obeliscului si a inconjurat piata cu felinare si coloane rostrale – coloane care amintesc de designul navelor.

Cele doua fantani au fost inaugurate de prefect in anul 1840, pe 1 mai, in cinstea navigatiei fluviale – fantana din nord este innobilata cu figuri reprezentand Rinulv si Rhonul, dar si recoltele de struguri si cereale – si a navigatiei maritime- fantana din sud reprezinta Mediterana, Oceanul si pescuitul . Foarte multi artisti au lucrat la realizarea acestor fantani.


Ultimii ani:

In aceast spatiu au avut loc diverse evenimente si manifestari :
- in 1979 Jean-Michel Jarre a concertat
- in 1993 cu ocazia zilei mondiale Sida, un prezervativ urias de 30 de metri a fost montat pe obelisc si Piata a fost simbolic redenumita Piata victimelor Sida
- in 1995 a fost sarbatorita alegerea presedintelui Jacques Chirac
- in 2000 un alpinist urban francez a escaladat obesliscul fara protectii, fara sisteme de catarare si fara sa anunte pe nimeni
- in 2007 presedintele Nicolas Sarkozy a fost sarbatorit pentru succesul sau


Adresa: Place de la Concorde, 75008 Paris
Metrou: Concorde (linia 1, 8, 12);
Autobuz: 24, 42, 52, 72, 73, 84, 94.


Sursa informatii: www.tvl.ro

Sursa informatiei prezentate