Place du Vieux-Marche - prezentare si imagini

In anul 1431 la Rouen unde englezii controlau Normandia, Ioana d'Arc, fata de taran care a devenit salvatorul Frantei, este arsa pe rug pentru erezie la Place du Vieux-Marche din Rouen

Pe 8 septembrie 1428, regele si Ioana au atacat Parisul. In timpul luptei, Ioana le striga parizienilor sa predea orasul regelui Frantei. Ea a fost ranita, dar a continuat lupta, trupele regelui Carol aveau ordin sa reziste pana la capat asediului care a fost fara succes. In acelasi an, ea a condus mai multe campanii mai mici, capturand oraşul Saint-Pierre-le-Moitier. In decembrie, Charles i-a innobilat pe Ioana si parintii ei si pe fratii ei.

In mai 1430, burgunzii erau asediati la Compiegne, Ioana intra in oras sub acoperirea intunericului pentru a ajuta la apararea orasului. Pe 23 mai, in timp ce conducea o lupta impotriva burgunzilor, ea a fost capturata. Burgunzii au vandut-o englezilor iar in martie 1431 au dus-o la proces inaintea autoritatilor ecleziastice din Rouen, sub acuzatia de erezie. Cea mai grava crima ce i se aducea de tribunal, a fost respingerea ei a autoritatii bisericii in favoarea inspiratiei divine venita directa de la Dumnezeu. Dupa ce a refuzat sa se supuna bisericii, sentinta ei a fost citit pe 24 mai: "predata autoritatilor laice şi executata". Reactionand cu groaza la pronuntarea sentintei, Ioana fost de acord sa se supuna si a fost condamnata la inchisoare pe viata.

Obligata de a pune pe ea haine femeiesti, ea s-a supus, dar cateva zile mai tarziu judecatorii ce au mers in chilia ei au gssit-o din nou imbracata in haine barbatesti. Intrebata, ea le-a raspus ca Sf. Ecaterina si Sf. Margareta i-au reprosat ca de ce a cedat in fata bisericii impotriva vointei ei. Ea a fost acuzata ca fiind un eretic recidivat si pe 29 mai a fost predata oficialilor. Pe 30 mai, Ioana, 19 ani, a fost arsa pe rug la Place du Vieux-Marche din Rouen. Inainte de a fost aprins rugul, ea a cerut un preot sa tina ridicat un crucifix pentru ca ea sa vada si sa strige rugaciuni suficient de puternice pentru a fi auzite mai sus peste flacari.

Sursa informatiei prezentate