Poarta Brandenburg Berlin - prezentare si imagini

Brandenburger Tor, Poarta Brandenburg, este o poarta monumentala construita in secolul al 18-lea ca simbol al pacii. In timpul Razboiului Rece, cand poarta se afla chiar pe granita din Est si Vest, a devenit un simbol al unui oras divizat.

De la Caderea Zidului Berlinului, Poarta Brandenburg a devenit simbolul Berlinului reunificat. Zona dezolanta din Pariser Platz din timpul razboiului rece a fost acum complet renovata si si-a recastigat foarte mult din grandoarea pe care o arata in secolul al 19-lea. Poarta Brandenburg se afla la sfarsitul celebrului bulevard berlinez, Unter den Linden. In trecut poarta a fost parte integranta din Zidul Berlinului si principala cale de acces in oras. Este singura poarta care mai exista din fostul zid.

Superbul monument a fost proiectat de Carl Gotthard si comisionat de Imparatul Wilhelm al II-lea. Proiectul portii de 65 de metri latime si 28 de metri inaltime se bazeaza pe Propylaea, poarta de la Acropole din Atena. Poarta Brandenburg a fost construita intre 1778 si 1781, luand locul unei alte porti mai vechi. Decoratiunile includ basoreliefuri ce reprezinta scene din mitologia greaca si au durat inca patru ani pentru a fi complet terminate.

Carul victoriei tras de patru cai ce se gaseste pe Poarta Brandenburg a fost facut in 1793 de Johann Gottfried Schadow. Carul din bronz este condus de zeita pacii. Initial Poarta Brandenburg a fost un simbol al pacii. In 1806, in timpul ocupatiei franceze, Napoleon a ordonat ca acel car de lupta sa fie dus la Paris. Dupa batalia de la Waterloo, carul a fost adus inapoi la Berlin, intr-un cadru triumfal, devenind un simbol al victoriei. Tot atunci, piata din apropierea portii a fost numita Pariser Platz iar statuia carului de lupta se numeste astazi Victoria, dupa zeita romana cu acelasi nume.

Poarta Brandenburg, care pana la al doilea razboi mondial a avut tot timpul sa devina un simbol al militarismului prusac, a fost grav avariata in timpul razboiului. Dupa aceea si dupa divizarea Berlinului, Poarta Brandenburg s-a gasit chiar pe granita dintre Berlinul de Est si cel de Vest, chiar in Sectorul rusesc. In 1958 poarta a fost restaurata de Berlinul de Est in timp ce Berlinul de Vest a finantat reconstructia statuii Victoria.

Dupa construirea zidului Berlinului, in anul 1961, piata din apropierea Portii Brandenburg, Pariser Platz a devenit un loc dezolant. Poarta simboliza divizarea Germaniei. La caderea Zidului in 1989, oamenii s-au strans langa Poarta Brandenburg ce fusese redeschisa pentru a se bucura de reunificarea Berlinului si a Germaniei. Monumentul a fost iarasi renovat in 2001 si redeschis pe 3 octombrie 2002.

Adresa:
Brandenburger Tor
10117 Berlin, Germania

Transport:
metrou: U55, S1, S2, S25; iesirea Unter den Linden


Sursa informatii: www.tvl.ro

Sursa informatiei prezentate