Podul cu lanturi Budapesta - prezentare si imagini

Podul cu lanturi a devenit unul dintre cele mai cunoscute obiective turistice din Budapesta.

Podul face legatura peste Dunare intre Pesta si Buda. Pe malul estic podul incepe din piata Roosevelt, langa palatul Gresham si Academia Ungara de Stiinte si se termina pe malul vestic in Piata Adam Clark, unde se afla kilometrul zero si Funicularul ce duce la castelul din Buda. Podul este numit dupa István Széchenyi, care a sustinut financiar constructia podului.

Podul a fost privit la data finalizarii ca fiind una din minunile lumii. Atat maiestria decoratiilor din fier forjat, cat si echilibrul compozitional al acestora fac din pod unul dintre cele mai frumoase monumente industriale ale Europei. Este un simbol al progresului, al emanciparii nationale din secolul al XIX-lea si o punte de legatura intre est si vest.

Lungimea sa de 202 m il faceau la data inaugurarii unul dintre cele mai lungi din lume. Perechea de lei sculptati de pe contraforti au fost adaugati in 1852. Denumirea actuala i s-a dat in 1898.

Podul ofera una dintre cele mai frumoase privelisti din oras, cu toata maretia Dunarii ce isi gaseste drumul pe sub acest pod. De asemenea poate fi admirata grandioasa cladire a Parlamentului care domina partea din Pesta a Dunarii si turnurile Castelului de pe dealul din Buda.

Panorama ce poate fi admirata in timpul este cu mult mai fascinanta, cand luminile orasului lumineaza raul intunecat. Podul cu lanturi gazduieste cel mai mare festival din timpul verii din Budapesta; numit chiar “Vara pe Podul cu Lanturi”. In fiecare sfarsit de saptamana din Iulie pana la mijlocul lui August aici se desfasoara o varietate mare de programe si manifestari culturale.

Evenimentul acesta este ocazia perfecta pentru a traversa podul la pas, deoarece doar pietonii au acces pe pod in weekendurile din timpul festivalului.


Sursa informatiei prezentate