Podul Vechi (Ponte Vecchio) - prezentare si imagini

Ponte Vecchio sau Podul Vechi este cel mai vechi si mai faimos pod peste raul Arno, precum si singurul pod florentin ce a supravietuit celui de-al doilea razboi mondial. Acest lucru ar fi fost din cauza unui ordin expres al lui Hitler. Accesul la Ponte Vecchio a fost, totusi, obstructionat de distrugerea cladirilor de la ambele capete, care au fost reconstruite ulterior utilizand o combinatie de design original si modern.

Podul, amplasat in portiunea cea mai stramta a raului Arno, in locul unde se crede ca a fost construit un pod inca din timpul romanilor, cand via Cassia traversa raul in acest punct.

Ponte Vecchio a fost construit in 1345 de Taddeo Gaddi si este caracterizat de magazinele ce par sa "atarne" pe lateralele podului. Aceste magazine au fost ocupate de macelari pana in secolul al XVI-lea, cand Cosimo I s-a mutat in palatul Pitti de peste rau. Acesta nu suporta mirosul degajat si i-a alungat pe macelari, locul lor fiind luat de mesterii aurari si argintari.

Ponte Vecchio de astazi este format din trei arcade segmentate: arcada principala are o lungime de 30 de metri, iar cele doua arcade laterale au fiecare o lungime de 27 de metri. Inaltimea arcadelor este cuprinsa intre 3,5 si 4, 4 metri.

In scopul de a conecta Palazzo Vecchio (azi Primaria Florentei) cu Palazzo Pitti, in 1565 Cosimo I de Medici a ordonat constructia celebrului Coridor Vasari deasupra podului.

Sursa informatiei prezentate