Sagrada Familia - prezentare si imagini

Sagrada Familia, capodopera neterminata a lui Antoni Gaudi este unul dintre cele mai vizitate obiective turistice ale Barcelonei. Constructia cladirii este preconizata sa dureze cel putin pana in 2041, dar deja a devenit poate cel mai reprezentativ obiectiv turistic al orasului.

Ideea de a construi catedrala a fost lansata de o organizatie religioasa care avea ca scop oprirea decristianizarii locuitorilor Barcelonei, ce incepuse sa se manifeste odata cu industrializarea si inavutirea orasului. O parcela de pamant a fost cumparata in 1877 iar arhitectul Francisco de Paula del Villar a proiectat catedrala neo-gotica si a condus lucrarile care au inceput in 1882.

Un an mai tarziu arhitectul modernist Antoni Gaudi a preluat lucrarile ca arhitect sef la varsta de 31 de ani; se spune ca primul arhitect avea cosmaruri in legatura cu constructia deoarece era total depasit de amploarea sa. Din acel moment Gaudi si-a dedicat aproape tot restul vietii constructiei bisericii. El nu a respectat proiectul original, ci a preferat sa-l schimbe intr-un mod foarte radical. Stilul neo-gotic conceput de Gaudi pentru constructia capodoperei sale se bazeaza pe forme ce se regasesc in natura. Cand Gaudi a murit in 1926, numai o fatada, un turn si cripta erau finalizate. Din cauza ca Gaudi improviza in permanenta si modifica mereu proiectul in timp ce lucrarile erau in desfasurare, au ramas foarte putine dintre schitele si machetele sale. Multe dintre cele care au supravietuit au fost distruse in timpul razboiului civil din 1936.

Cu toate acestea, arhitectii din zilele noastre au o idee clara asupra a ceea ce a vrut sa realizeze Gaudi. Ultima versiune a proiectelor sale infatiseaza o biserica de 95 de metri inaltime si 60 de metri latime. Biserica va putea primi 13000 de oameni. Cand va fi finalizata, Sagrada Familia va avea nu mai putin de 18 turnuri. Cate patru turnuri pe fiecare dintre cele trei fatade, vor reprezenta cei 12 apostoli. Alte patru turnuri vor reprezenta cei patru evenghelisti. Aceste turnuri vor inconjura cel mai inalt dintre turnuri, dedicat lui Isus Cristos. Cel de-al 18-lea turn va fi ridicat deasupra altarului si va fi dedicat Fecioarei Maria.

Desi este departe de a fi finalizata, Sagrada Familia merita cu siguranta sa fie vizitata. Poate fi vizitata cripta unde Gaudi este inmormantat. Un muzeu este dedicat vietii acestui mare arhitect ce a fost Antoni Gaudi si istoriei bisericii. De asemenea pot fi vizitate turnurile. Un lift va poate duce intr-unul din turnuri de unde poate fi admirata intraga Barcelona. Urcusul nu este recomandat celor se tem de intaltime sau celor ce sufera de claustrofobie.

Orar:
1 Aprilie – 30 Septembrie: 9:00 – 20:00
1 Octombrie – 30 Martie: 9:00 – 18:00
25, 26 Decembrie si 1,6 Ianuarie: 9:00 – 14:00


Tarife
Adulti: 8 €
Tur cu ghid: 11.5 €
Redus: 5 € - studenti peste 18 ani
Redus: 3 € - elevi si studenti pana in 18 ani
Bilet combinat Sagrada Familia si muzeul Gaudi: 9 €
Redus: 5 € - grupuri de minim 20 de persoane
Redus: 3 € - grupuri de elevi.


Sursa informatii: www.tvl.ro

Sursa informatiei prezentate