Schitul Dobrusa - prezentare si imagini

Schitul este situat in comuna Zlatarei, satul Dobrusa, judetul Valcea, la 15 km de orasul Dragasani (prin comuna Stefanesti) si la 7 km de Dragasani (prin satul Capul Dealului). Biserica, cu hramul ,,Intrarea in Biserica”, una din cele mai vechi fundatii din Oltenia, cu ctitori necunoscuti, fost schit de calugari se poate plasa - ca vechime - alaturi de Cozia Veche si Vodita lui Nicodim, fiind atestata documentar din anii 1500-1520, cand se face pomenire despre daniile lui jupan Radu, jupan Badea, paharnic si jupanita Vladoaia, catre aceasta manastire.

Este reparata la 1610 ,,cu cei 1.000 de galbeni” ai lui Radu Buzescu, proveniti de la jupanita Stanca, prima lui sotie (ca mostenitoare a acestei fundatii odata cu toate daniile ei.

Renovata apoi in vremea celei de a doua inchinari care i s-a facut catre Episcopia Ramnicului, la 2 mai 1675, de catre episcopii Stefan (1673-1693) si Ilarion (1693-1705). Intre anii 1771-1774, este zugravita de o obste de zugravi in timpul celor doi episcopi de Ramnic - Partenie (1764-1771) si Chesarie (1773-1780), de catre ieromonahul Daniil si preotul zugrav din Sutesti, ajutat si de fratii lui, Nicolae iereul, ierodiaconul Rafaiel, ierodiaconul Dumitrasco si de Petru (ucenic si calfa).

A fost acoperita in anul 1888 de catre sateni, prin staruinta preotului N. Constantinescu. Inchisa din cauza ruinarii, in anii 1907-1908, i s-a facut acoperisul in anul 1926 de catre sateni, prin staruinta preotului folclorist Teodor Balasel. A fost reparata si pardosita cu mozaic in anul 1937, cand a fost redeschisa si redata cultului.

Caracteristica in arhitectonica a acestei constructii ramane incaperea interioara dintre naos si pronaos (tip unic in Tara Romaneasca, frecventa insa, in Moldova secolului al XVI-lea), destinata ca gropnita, dar fara o intrebuintare in acest sens, asa cum o dovedesc sondajele recent facute. O grija deosebita i-a purtat acestui asezamant de la Dobrusa, Episcopia Ramnicului si Argesului, care a reparat-o in parte, intre anii 1956-1958, iar in anul 1962, in intregime, redandu-i bisericii infatisarea initiala, inlaturandu-se adaugirile si tencuiala exterioara, ramanand in exterior cu caramida aparenta, consolidind-o prin subzidire, prin centuri de beton armat, acoperind-o cu sita, pardosind-o cu caramida dublu presata.

Schitul Dobrusa este monument istoric. Langa schit s-a ridicat o casa noua, iar in jur s-a plantat vie din soiuri alese, folosita pentru extragerea vinului liturgic.

Biserica a fost restaurata in anul 1998 cu cheltuiala enoriasilor si a staretului.

Sursa informatiei prezentate