Schitul Paltinis - prezentare si imagini

Situat la intrarea în statiunea Păltinis, la o altitudine de 1.350 metri, Schitul cu Biserica acestuia, având hramul “Schimbarea la fată a Domnului”, este unul dintre cele mai pitoresti si mai asaltate locuri de către turisti. În fapt respectivul lăcas de cult, unde de la Revolutie s-au oficiat peste 100 de cununii religioase si 50 de botezuri, este o mică bisericută din lemn ctitorită de mitropolitul Nicolae Bălan, în jurul anului 1930, recent pictată, si care include si o casă de odihnă pentru salariatii Bisericii Ortodoxe Române.

Schitul imită stilul vechilor biserici transilvănene, fiind acoperit cu sindrilă ca si restul clădirilor anexe din jur. Aici, zilnic au loc rugăciuni, iar în fiecare duminică se oficiază Sfânta Liturghie. Biserica de la Schit, ridicată de către un grup de mesteri din Răsinari beneficiază de o catapeteasmă realizată între anii 1944-1945 de către Constantin Vasile, în stil neobizantin. Sfântul altar si iconostasul au fost executate de Societatea Autonomă Stil din Bucuresti.
Fresca, îmbrăcând interiorul micut al bisericii este opera lui Ovidiu Preotescu, în timp ce pictura catapetesmei a fost realizată de Nicolae Vasilescu, în anul 1944.

Dintre obiectele de valoare păstrate în biserică se numără icoana Sfintei Cuvioase Parascheva, zugrăvită în jurul anului 1904 si o Psaltire, datând cam din aceeasi perioadă de început a secolului al XX-lea. Odorul cel mai de pret al lăcasului este însă o bucată de lemn din Sfânta Cruce pe care a fost răstignit Mântuitorul Iisus Hristos. Aceasta a fost donată schitului de către actualul Mitropolit al Ardealului, Î.P.S. Laurentiu Streza, în anul 2006, fiind scoasă spre închinarea credinciosilor, cu deosebire în ziua hramului bisericii, la data de 6 august a fiecărui an. Bucătica de lemn respectivă a fost adusă de pelerini, cu o mie de ani în urmă la Catedrala Sfântului Gertrudis din Olanda si a făcut parte din tezaurul de relicve al bisericii catolice.
Spre sfârsitul anului 2004, preotii au donat relicva Mănăstirii din Poiana Mărului, acolo unde era prelat actualul mitropolit al Ardealului. Clopotnita schitului este construită spre platoul mai ridicat din apropierea bisericii, unde se înaltă si un pâlc de brazi. În turnul clopotnitei din lemn de brad, sunt prezente două clopote din bronz, turnate de fosta fabrică Schact-Kantz în anul 1927.

In luna august a anului 1975, in timpul Mitropolitului Nicolae Mladin, s-au inceput lucrarile de restaurare la biserica schitului, continuate, incepand cu anul 1982 sub indrumarea si supravegherea Mitropolitului Ardealului Doctor Antonie Plamadeala, din a carei incredintare au fost finantate lucrarile necesare. Langa Schitul Paltinis este inmormantat si filosoful roman Constantin Noica, care a trait intre anii 1909 si 1987. Ultimii ani de viata si i-a petrecut in acest loc linistit din inima naturii.

Pe langa mormantul filosofului, pelerinii pot vizita si „Casa memoriala Constantin Noica”, locul in care filozoful roman si-a trait ultimii ani de viata. Aceasta este unul dintre punctele de interes prim ale statiunii Paltinis.

Unul din cei care au avut sansa sa il cunoasca pe marele filosof este si actualul parinte al Schitului Paltinis - parintele Valeriu - caruia Noica i-a marturisit credinta in Dumnezeu, in anul 1987, inainte sa moara.
La biserica din Paltinis au loc rugaciuni zilnice si in fiecare duminica se tine Sfanta Liturghie. Viata la Schitul Paltinis nu este nici acum foarte usoara, insa la inceput calugarii munceau in padure, cu care trase de boi, iar iarna, faceau plicuri pentru turistii statiunii.

Slujbele sunt anuntate prin cele doua toace, una din metal si alta de lemn.

09:00 - 10:30 - Utrenia si Acatistul
- Duminica si de sarbatori, in continuarea Utreniei se savarseste Sfanta Liturghie
18:00 - 19:30 - Vecernia

Sursa informatiei prezentate