Sidi bou Said - prezentare si imagini

In apropierea Cartaginei, la doar cativa kilometri, se afla un orasel cu stradute inguste, in stil andaluz, Sidi-Bou Said, este o mica localitate in alb si albastru, culori ce ne amintesc de insula Santorini.

Sidi Bou Said ("sidi" inseamna in limba araba "sfant") a primit numele de la d'Abou Said Khalafa ben Yahia el-Beji, un mistic al secolului al XIII-lea care s-a retras aici. Ca un omagiu adus acestuia, are loc in fiecare luna august sarbatoarea Kharja, un pelerinaj spre moscheea orasului. In Evul Mediu, musulmanii au construit aici o fortareata, pentru a se apara de crestini, iar corsarii il venerau pe “Sidi-Bou” ca fiind patronul pirateriei.

Sidi Bou Said este considerat a fi acel punct de atractie turistica care isi patreaza sarmul indiferent de numarul turistilor galagiosi care se plimba pe strazi.

Strada celebra – Strada Habib Thameur este o strada in panta, care urca pe un deal oprindu-se intr-o zona de cafenele care au o priveliste fantastica asupra Golfului Tunisului si asupra portului de iahturi din Sidi Bou Said. Totul este foarte bine consrvat, casele sunt albe cu usile si ferestrele toate colorate in albastru azuriu, brazdate cu flori si plante, ce contribuie la pitorescul stradutelor linistite.

Partea privata a orasului incepe acolo unde se termina strada Habib Thameur. In capatul acestei frumoase starzi se afla strada fara nume, unde cafenelele iau locul magazinelor. De pe terasa cafenelei Sidi Chebaane, situata deasupra golfului, se poate admira apusul si se poate servi traditionalul ceai din menta cu seminte de pin.

In zona centrala se afla de legendara Cafe des Nattes unde accesul se face pe o scara abrupta si este un loc de intalnire care domina piata centrala. Acesta cafenea se afla langa moscheie si provine chiar din spatiile excedentare ale acesteia.
Presedintele Tunisiei si numeroase personalitati ale capitalei sau artisti din toata lumea au resedintele aici, colt de lume unde viata se desfasoara intr-un ritm lent.

Ceea ce face ca Sidi Bou Said sa fie atat de atractiv este faptul ca este un mic sat cu atmosfera boema. Multi dintre locuitori lucreaza cu turistii atat cei tunisieni cat si cei din afara si majoritatea dintre ei provin din familii cu o lunga istorie.

Sursa informatiei prezentate