Sinagoga del Transito Muzeul Sefardi - prezentare si imagini

Sinagoga del Transito este situată în fostul cartier evreiesc din orașul Toledo, (Spania) în vestul orașului. Acesta este numele popular, adevăratul nume este Sinagoga de Samuel ha Leví. Din 1964 ,este instalat în ea Muzeul Sefardi, care are ca scop să conserve moștenirea culturală hispano-evreiască ca parte integrală a patrimoniului cultural istoric spaniol.

A fost construită de Samuel ha Levi între 1356 și 1357 într-un moment în care era interzis construirea unor asfel de temple. Pedro I de Castilia a fost deacord pentru ajutorul și fidelitatea de care a dat dovada cartierul evreiesc din Toledo când orașul era ocupat de frații lui nelegitimi la tron, Casa Trastamara. În 1492 cu expulzarea evreilor din Spania, sinagoga nu mai este un centru religios evreiesc ci este proprietatea Ordinul Cavalerilor de Calatrava și se transformă în spital. Sala de rugăciuni se transformă în templu creștin și ia numele de Biserica de San Benito. Începând cu sec. XVI rămâne doar biserica, iar în timpul războaelor napoleonice a fost proprietatea armatei, ca apoi în 1877 să fie declarat Monument Național. În 1964 este transformată în Muzeu Sefardi.

Are o bază dreptunghiulara, acoperișul în patru ape și ziduri din cărămidă cu arcuri ovale în partea superioară. În interiorul edificiului are o mare sală de rugaciune. Este acoperită cu lemn de conifere , care constituie un exemplu excepțional de tâmplărie a Evului Mediu spaniol prin policromia și tehnica de fabricare. De-a lungul zidurilor se pot observa lucrări în ghips cu inscripții în arabă și ebraică, motive vegetal-geometrice și heraldice.

Maxima splendoare o atinge zidul din est, unde se găsea "sfânta" sau hekal, loc unde se pastra Tora.

Sursa informatiei prezentate