Sinagoga Ghriba - prezentare si imagini

Ghriba, construita in 586 i.Ch, este cea mai faimoasa sinagoga din Tunisia si a doua atat ca vechime cat si ca importanta din lume, este situata in apropierea satului Er-Riadh (vechiul Hara Sghira), la 9 Km de Houmt Souk. Comunitatea evreiasca a ajuns in Djerba dupa distrugerea templului lui Solomon din Ierusalim de catre Nabucodonosor.

Se spune ca pietre din respectivul templu au fost aduse in Djerba si s-au folosit la construirea sinagogii. Sinagoga semnifica ,,minunea’’ sau ,,ciudatenia’’ conform spuselor arabilor si reflecta statutul special de sinagoga in traditiile evreiesti ale Tunisiei. fiind un loc de pelerinaj pentru evreii din intreaga lume, mai ales o data cu sarbatoarea anuala Ba'omer, ce coincide cu cea de a XXXIII-a zi dupa pastele evreiesc. Dupa legenda, o piatra sacra ar fi cazut din ceruri in anul 600 i.e.n. si o fetita misterioasa a aparut, cerand populatiei de a construi un templu.

Desi in anii din urma comunitatea evreiasca s-a redus la aproape o mie de locuitori datorita imigratiei in masa, ea este una dintre cele mai vechi din lume si evreii pot sa-si desfasoare aici in tihna practicile religioase. Sinagoga conserva in peretii sai unul din cele mai vechi recituri ale Thorei, despre care se spune ca a fost scris pe piele de gazela si salvata de la Ieruslaim la distrugerea templului lui Solomon.

Interiorul decorat cu faianta bleu si vitralii policrome. Sinagoga este deschisa tuturor si printre vizitatori se numara si numerosi copii musulmani insotiti de invatatorii lor.

Sursa informatiei prezentate