Tabula Traiana-Podul lui Traian - prezentare si imagini

Podul lui Traian a fost un pod construit de Apolodor din Damasc, arhitectul Columnei, între primăvara anului 103 și primăvara anului 105 [1] pe Dunărea de Jos, la est de Porțile de Fier, în apropiere de orașul Drobeta-Turnu Severin.

Tabula Traiana este un monument ridicat de adversarul regelui Decebal, imparatul roman Traian, pentru a marca marsul triumfal al trupelor imperiale romane spre Dacia si a comemora victoriile Imperiului Roman asupra regatului dac in anul 105.

Monumentul se afla de aproape 2000 de ani, la iesirea din Cazanele Mici, dar pe malul sarbesc, nu departe de statuia lui Decebal.

Zece tabule au fost daltuite in defileu, doar Tabula Traiana se mai conserva, patru se pastreaza in desene si stampe, restul fiind distruse.
Tabula are o lungime de 4 m si 1,75 m inaltime.Este fixata in piatra si pe ea sunt reprezentati doi delfini plutind si un vultur pe cer. Figurinele si ornamentele fiind sculptate in relief, iar scrisul este cioplit in piatra.

Tabula a avut de suferit de pe urma intemperiilor naturii. Stanca pe care este fixata a fost ridicata deasupra apei o data cu constructia barajului Portile De Fier 1.Obiectivul este vizibil si de pe malul romanesc.

Sursa informatiei prezentate