Templul Buddha din Jad Alb - prezentare si imagini

Langa ea se afla un Buddha de jad alb, adus din Burma de un calugar chinez, in 1882: o sculptura culcata, ce primeste zilnic ofrande – fructe, flori sau cereale. La etaj se afla un Buddha inconjurat de 7.000 de sutre budiste, vechi de peste doua secole - poate fi vizitata cu plata sumei de zece yuani (aproximativ cinci lei): o statueta a lui Buddha de 1,95 metri inaltime si trei tone, dintr-o singura bucata de jad de culoare alba (considerat cel mai pretios), incrustata cu smaralde si agate.

Un sentiment ciudat te incearca atunci cand, in unele reprezentari ale lui Buddha, zaresti pe pieptul statuii o mica svastica - termenul svastikav, se stie, provine din sanscrita, insemnand „a fi norocos“, aceeasi semnificatie avand-o si astazi in templele budiste.

A fost fondat in urma cu 128 de ani, dar iti va parea cel mai tanar si mai „modern" templu din cele patru prezentate de noi. Acest sentiment de „nou" se datoreaza si vecinatatii zgarie-norilor si a blocurilor cu douazeci de etaje din Shanghai, pe care le poti admira in toata splendoarea daca-ti ridici ochii din curtea interioara unde buddhistii vin sa arda betigase parfumate in cuptoarele imense.

Sursa informatiei prezentate