Templul lui Poseidon - prezentare si imagini

Sanctuarul a inceput sa se darame in sec I d. Ch. Pausenii, care navigau de-a lungul coastei in anul 150 d. Ch. credeau ca templul proeminent de pe deal era de fapt Templul Zeitei Atena.

Calatorii moderni au vizitat Sounio cu mult inaintea de inceperea excavatiilor, printre ei fiind si Lord Byron in anul 1810. Excavatiile au inceput in anul 1897 si se continua si astazi.

Marmura locala a fost folosita pentru coloanele Templului, din cele 34 de coloane initiale supravietuind doar 15 astazi. Coloanele au fost taiate cu 16 fete in loc de 20, fiind redusa suprafata expusa la vant si apa de mare.

Pe partea de est a Templului lui Poseidon se afla o friza ionica (partea ce se gaseste deasupra coloanelor) realizata din 13 placi de marmura pariana. Astazi foarte erodata, ea contine scene din batalia lapitilor cu centurii precum si aventurile lui Tezeu ( care dupa unele legende era fiul lui Poseidon). Tot pe partea estica este descrisa si batalia dintre Poseidon si Atena pentru dominarea Aticii (una dintre provinciile Greciei unde se afla si Atena).

Lordul Byron si-a sculptat numele sau in marmura pe una din coloane in anul 1810. El a declansat un adevarat curent, templul fiind astazi zgariat cu semnaturi si initiale ale calatorilor. Templul lui Poseidon poate fi vizitat in fiecare zi intre orele 8:30 si 20:00 (mai putin in luna martie cand este inchis).

Taxa de intrare la Templul lui Poseidon este de 4 EUR pentru adulti si 2 EUR pentru copii si studenti. Intrarea este gratuita pe 6 martie, 5 iunie, 18 aprilie, 18 mai, ultimul weekend din septembrie, prima duminica din fiecare luna si pe 27 septembrie.

Adresa: oras Sounio


Sursa informatii: www.tvl.ro

Sursa informatiei prezentate