Templul Pashupatinath - prezentare si imagini

Asezat pe malul raului Bagmati, in Kathmandu, capitala Nepalului, templul Pashupatinath este unul dintre cele mai mari temple hinduiste din lume dedicate zeului Shiva (Pashupati). Templul a fost ridicat incepand cu secolul al V-lea si se afla pe lista patrimoniului mondial UNESCO.

Templul a fost construit in secolul al XVII-lea. Preotii templului Pashaputinath sunt numiti Bhattas iar arhiereul se numeste Mool Bhatt sau Raval. Arhiereul raspunde numai in fata Regelui Nepalului si-i raporteaza in mod periodic aspectele legate de templu.

Templul are o arhitectura in stil pagoda. Caracteristicile pagodei sunt intalnite aici prin constructiile cubice si capriorii de lemn frumos sculptati (tundal). Cele doua acoperisuri sunt din cupru poleit cu aur. Templul are patru usi principale, toate acoperite cu foi de argint. De asemenea, are un turn cu varf ascutit, din aur, (Gajur), care este un simbol al gandirii religioase. La usa de vest este expusa statuia unui taur imens sau Nandi, la fel acoperita in aur. Zeitatea este din piatra neagra, are aproximativ 6 metri in inaltime si in circumferinta.

In Pashupatinath nu pot intra decat hinduistii, dar cei de alta religie decat hinduismul se pot bucura de privelistea sa de neuitat de pe malul opus al raului.

Insa prima imagine care apare vizitatorilor este cea a platformelor de incinerare insirate pe celalalt mal al raului. La fel ca si vecinii lor indieni, si nepalezii de religie hinduista au pastrat obiceiul incinerarii mortilor in locuri ca acesta.

Sursa informatiei prezentate