Trulli Sovrano - Alberobello - prezentare si imagini

Trullo Sovrano ( Trulli Suveran), situat in imediata apropiere a Sanctuarului Sfintilor Cosma si Damian Medici, este probabil cel mai impresionant exemplu din orasul Alberobello si singura casa trullo cu etaj.

Construita in secolul al XVIII-lea, probabil pentru preotul local “ Cataldo Petra”, este un muzeu al trullo, mobilat conform perioadei. Casa a fost numita Trullo Suveran, deoarece in trecut a gazduit Preasfantul Sacrament si moastele Sfintilor Cosma si Damian.

Multi considera ca Trullo Sovrano este cea mai mare realizare tehnica in domeniul constructiilor de acest gen. Arhitectul anonim a proiectat plafonul de la primul etaj in forma de bolta cu traverse, sustinut de patru arce romanice, fiecare sprijinit pe peretii principali; scara care duce la etajul al doilea este sculptata in peretele gros al cladirii. Fiecare centimetru de spatiu este utilizat eficient prin crearea de nise si bolte in interiorul zidurilor.

Cand vezi scara construita in perete, poti aprecia grosimea necesara pentru a sustine acoperisul la acest tip de cladire.

Localizat in Piata Sacramento, muzeul este deschis in fiecare zi de la 10.00 la 19.00, exceptand ziua de duminica cand este inchis dupa-amiaza, redeschizandu-se de la 15.00 la 18.00.

Taxa de intrare este 1.5 Euro

Sursa informatiei prezentate