Turnul Dogarilor - prezentare si imagini

Construite intr-o perioada relativ scurta de timp, turnurile care intareau incinta orasului, realizari ale arhitecturii militare gotice, erau asemanatoare ca infatisare. Turnul Dogarilor din zona centrala a Bistritei, singurul care s-a pastrat din totalul de 18, are o inaltime de 25 de m.

Constructia are trei nivele, din care cele superioare au spatii cu incaperi si ferestre. Partea inferioara, necompartimentata, a fost folosita ca magazie, avand un portal masiv spre oras. De aici se asigura, printr-un tunel subteran, legatura cu Abatia Benedictinilor, de unde tunelul continua spre Catedrala Evanghelica, ca apoi sa ajunga pe dealul fostei cetati de pe Burich, un deal situat in apropierea orasului.

Ca plan, el este o constructie rectangulara, dimensiunile lui fiind de 6,30 m / 9,90 m. Fata de zidul de incinta are o retragere de 2,00 m spre interiorul orasului vechi, iesind spre exterior ci 5,10 m. Constructia este realizata din piatra, iar spatiul interior este compartimentat in doua zone, printr-un perete despartitor cu o grosime de 0,65 m.

Zidurile exterioare au o grosime de 1,10 m spre exterior, iar spre interiorul orasului de 1,00 m la parter, iar la restul etajelor de 0,80 m. Parterul este de fapt un demisol inalt de 2,50 m. Intrarea in acest spatiu se face dinspre oras, printr-o usa cu un ancadrament de piatra in arc frant. Exista un astfel de ancadrament, la o usa ceva mai mare si in spatiu interior, asigurand accesul spre primul etaj.

Acesta este luminat prin doua ferestre, una indreptata spre Schiferberg, alta spre S, ferestre care serveau ca guri de tragere.

Urmatorul etaj cu o inaltime cu o inaltime de 3,00 m are o incapere boltita. Se poate ajunge aici printr-o scara abrupta si ingusta de piatra. La acest nivel se remarca doua ferestre in ancadrament de piatra spre zidul de centura. Au o marime de 0,60 m x 0,80 m. Accesul spre etajul superior se realizeaza printr-o alta scara ingusta. La acest nivel ferestre pe fiecare perete. Sunt inguste avand dimensiuni de 0,30 m x 0,80 m. Deasupra spatiului ce cuprinde casa scarilor exista o camaruta luminata de o fereastra indreptata spre oras. Turnul are un acoperis abrupt acoperit cu tigla, inaltimea lui la cornisa fiind de 10,50 m.

Turnul Dogarilor face parte din patrimoniu cultural al municipiului Bistrita alaturi de alte cladiri cu o valoare istorica deosebita, conturand specificul national al culturii orasului. Acest turn a ramas in peisajul municipiului ca o marturie clara a evolutiei sale istorice

Sursa informatiei prezentate