Turnul Pompierilor - Satu Mare - prezentare si imagini

Turnul Pompierilor s-a construit în anii 1903-1904 si are o înălţime totală de 45 m. La bază turnul are secţiune rectangulară în exterior cu latura de 4,32 m, interiorul fiind realizat octogonal, grosimea pereţilor fiind de 80 cm. De la cota +9,93 m în sus turnul trece la secţiune circulară cu diametrul variabil pe înălţime de la 3,90 m măsurat la partea inferioară reducându-se la 3,0 m la partea superioară. Grosimea pereţilor este de asemenea variabilă,reducându-se în trepte de la 80 cm la bază până la 45 cm sub nivelul balconului circular. Deasupra balconului circular şi până la baza cupolei decorative zidăria turnului are grosimea de 30 cm.

Accesul până la platforma balconului circular se face printr-o scară metalică în spirală. Platforma balconului circular perimetral este realizată sub formă de planşeu de lemn susţinut de traverse metalice. Platforma este prevăzută cu o balustradă de protecţie din fier forjat.

Cupola decorativă este realizată din lemn iar învelitoarea din tablă de cupru. În vârful cupolei este montată o veche stemă a oraşului.
Intrarea în turn se face printr-un portal cu fronton triunghiular, având deasupra trei casete formate din patru baghete de piatră cioplită, în care se aflau trei texte cu privire la la anul ridicării turnului şi contextul în care a fost realizat.Constructorul turnului a fost Vainay Ludovic. Astăzi este un simbol al oraşului vechi.

Restaurarea turnului a fost terminată în anul 2005, când cu ocazia zilei pompierilor la 13 septembrie acesta a putut fi vizitat.

Sursa informatiei prezentate