Westminster Abbey - prezentare si imagini

Biserica Sf Petru din Westminster, mai bine cunoscuta sub numele de Westminster Abbey, ocupa un loc unic in istoria Marii Britanii. Toti suveranii britanici de la William Cuceritorul incoace, (cu exceptia lui Edward al V-lea si Edward al VIII-lea) au fost incoronati aici. Westminster Abbey este de asemenea locul de odihna vesnica al monarhilor din cea de-a doua jumatate a secolului al XIII-lea si pana la mijlocul secolului al XVIII-lea.

Westminster Abbey a fost construita din porunca Regelui Edward Confesorul in secolul al XI-lea; in secolul al XIII-lea Henry al III-lea a inceput reconstructia bisericii in stil gotic frantuzesc, in onoarea lui Edward. De-a lungul secolelor, au fost facute tot felul de modificari si adaugiri la cladirea bisericii. Una dintre cele mai importante a fost Capela Fecioarei construita de Henry al VII-lea, care acum ii poarta numele. In prima parte a secolului al XVIII-lea, Nicholas Hawksmoor a proiectat turnurile in stil gotic din partea vestica. Deasupra usii din partea de vest au fost adaugate statui ce reprezinta martiri ai secolului al XX-lea. Westminster Abbey abunda in memoriale, placi memorative, statui si alte obiecte menite sa comemoreze oameni celebri si respectati, desi nu toti sunt ingropati aici.

Naosul are niste contraforturi masive care in secolul al XIV-lea reprezentau o tehnologie noua si au permis ridicarea acoperisului de piatra la peste 30 de metri inaltime; cel mai inalt naos din Anglia. Zone este inundata de lumina datorita ferestrei din sticla din partea de vest a bisericii. Aceasta a fost proiectata de James Thornhill si construita in anul 1735. Sub fereastra se gaseste mormantul soldatului necunoscut, cel care comemoreaza miile de soldati morti in Primul Razboi Mondial si care nu au mai putut fi ingrapati. In apropiere, pe podea se gaseste o placa comemorativa dedicata lui Sir Winston Churchill, care este inmormantat la Bladon langa Palatul Blenheim.

Corul este locul de unde 22 de baieti si 12 vicari canta in timpul slujbei zilnice. Imnul “Zadok the Priest” a fost scris de Handel pentru incoronarea lui George al II-lea si inca mai este inclus si astazi in ceremoniile de incoronare.

Sanctuarul este cel in care incoronarile au loc. In spatele inaltului altar se gaseste un mosaic ce infatiseaza cina cea de taina si dateaza din 1867. Pe altar se gaseste o pereche de candele cumparate cu banii lasati bisericii de catre Sarah Hughes, o femeie de servici din secolul al XVII-lea.

Altarul lui Edward Confesorul se gaseste in capela din partea de est a sanctuarului, cea mai venerata parte a bisericii. Pe divanul de piatra ce dateaza din secolul al XV-lea sunt gravate scene din viata sfantului ce a fost canonizat in seculul al XII-lea.

Tronul incoranarii lui Edward I, ce dateaza din jurul anului 1300 poate fi admirat in aceasta parte din Westminster Abbey. Folosit la absolut toate ceremoniile De incoronare care au avut loc aici din 1308, tronul a fost facut sa incorporeze piatra Scotiana a incoronarii pe care Edward a adus-o in Anglia in 1296. Aceasta piatra a ramas in Westminster Abbey pentru sapte sute de ani pana cand a fost adusa inapoi la Castelul din Edinburgh in 1996.

Capela lui Henry al VII-lea a fost terminata in anul 1519. Intrarea in capela se face prin doua usi din bronz. Naosul principal este o piesa remarcabila de arhitectura. Tavanul foarte incarcat si satui ale sfintilor ce sunt asezate sus deasupra balconului in care sta corul, intregesc o atmosfera incarcata de istorie. Capela este decorata cu imagini ale cavalerilor ordinului de Bath, carora le este dedicata capela. Tot la Westmister Abbey se gaseste si mormantul Reginei Elisabeta I. De asemenea sora sa, pe jumatate catolica, Regina Maria, este ingroapta si ea aici.

Un alt loc important la Westminster Abbey este Coltul Poetilor. Prima persoana ingropata aici a fost Geoffrey Chaucer in anul 1400. Exista memoriale dedicate lui John Dryden, Edmund Spencer, Dr. Samuel Johnson, Robert Browning si Charles Dickens, pentru a enumera doar cativa. Multi oameni ilustri sunt comemorati aici desi sunt ingropati in alte locuri. Printre acestia se numara: William Shakespeare, John Milton, Wordsworth, Keats si Shelly, surorile Bronte si Jane Austin. Nu toti cei comemorati aici sunt poeti sau scriitori. Exista si cativa diaconi ai bisericii sau alti preoti, compozitorul Handel sau actorul David Garrick. Ultimul dintre cei ingropati aici este Sir Laurence Olivier.

Orar de vizitare la Westmister Abbey:
Luni – Vineri: 9:30 am – 3:30 pm (exceptand miercuri cand programul e 9.30am - 6.00pm).
Sambata: 9.30am - 1.30pm.
Sambata din iunie in septembrie: 9.30 am - 3.30 pm.

Pret intrare la Westminster Abbey:
Adulti: £12.00; copii sub 11 ani: gratis; copii intre 11-16 ani, batrani, studenti: £9.00;
Bilet de familie 2 adulti si 2 copii sau 1 adult cu trei copii: £28.00

Westmister Abbey este foarte usor de gasit fiind situata chiar in inima Londrei vis-a vis de Parlamentul din Londra.


Sursa informatiei prezentate