Primaria si Ceasul astronomic - prezentare si imagini

Prima atestare documentara a primariei din Piata Carol a fost in anul 1377. La inceputul sec al XV-lea au mai fost adaugate cateva parti la cladirea primariei, cel mai important fiind turnul cu ceas.

Noua primarie is desfasura rolul sau initial, acela de a gazdui birourile administratiei consiliului pana in 1784 can Imparatul Iosef al II-lea a decis sa uneasca cele 4 parti: vechiul oras, orasul Lesser, Hradcany si Noul Oras. Dupa aceasta unire, noua primarie servea doar ca tribunal si inchisoare avand chiar si o camera de tortura. Multi oameni, mai ales revolutionari, au fost inchisi aici.

Aspectul cladirii a fost schimbat rapid in sec al XVI-lea. Aripa sudica a fost reconstruita in stilul renascentist si a fost decorata cu acoperisuri triunghiulare inalte. Se poate observa o bucata dintr-un lant prins de zidurile primariei (este de pe vremea cand strazile din Praga erau inchise cu lanturi).
Noua primarie a devenit cu adevarat faimoasa atunci cand, pe 30 iulie 1419, o multime de demonstranti condusi de Jan Zelivsky, au cerut ca o parte din cei care il urmau de Jan Hus sa fie eliberati din inchisoare. Cand membrii consiliului au refuzat , multimea furioasa a intrat in cladire si i-au aruncat pe mebri consiliului pe fereastra. Cei care au supravietuit au fost batuti pana la moarte.

Noua primarie este un monument de cultura astazi. Ea gazduieste multe evenimente culturale si sociale precum si ceremonii religioase.

Ceasul astronomic dateaza din sec al XV-lea. Pentru a aprecia acest mecanism complicat, va puteti alatura multimii din fata turnului unde puteti observa procesiunea celor doisprezece apostoli. Din ora in ora, o usita mica se deschide si Domnul Isus inainteaza iar cei 12 discipoli il urmeaza, in timp ce scheletronul bate clopotul.
Sub ceasul astronomic sunt 12 medalioane cu semnele zodiacului, adaugate de Josef Manes in 1865.
Turnul vechii primarii este unul din cele mai impresionante cladiri ale orasului Praga, construit in 1338. Inauntru se afla niste scari si un lift. Puteti achita o taxa pentru a urca in turn si sa admirati Piata Vechiului Oras.
Sursa informatii: www.tvl.ro

Sursa informatiei prezentate