Despre Belgrad - prezentare, informatii, poze si recomandari

Belgrad este capitala și cel mai mare oraș al Serbiei. Este situat la confluența dintre râul Sava și fluviul Dunărea — două căi navigabile internaționale —, unde Câmpia Panonică întâlnește Balcanii. De asemenea, orașul este plasat de-a lungul coridoarelor paneuropene X și VII. Cu o populație de 1.710.000 (conform estimărilor oficiale din 2007) de locuitori, care include și cetățenii ce locuiesc temporar în străinătate, Belgrad este cel mai mare oraș de pe teritoriul fostei Iugoslavii, al treilea de pe Dunăre, după Budapesta și Viena și al treilea din sud-estul Europei, după Istanbul și Atena — Bucureștiul nefiind situat în sud-est, ci mai degrabă în centrul Europei.

Fiind unul dintre cele mai vechi orașe ale Europei, cu dovezi arheologice ale așezărilor încă din mileniul al V-lea î.Hr., Belgradul și zona sa urbană au fost locul de naștere al culturii Vinča, cea mai mare cultură preistorică europeană. Locația a fost descoperită de greci, celții l-au construit și numit Orașul Alb (nume pe care, tradus în sârbă, încă îl poartă, începând cu anul 878 d.Hr.), iar romanii i-au acordat drepturi orășenești, înainte să fie populat complet de sârbii albi. Orașul a fost câmpul de luptă a peste 115 conflicte internaționale și a fost dărâmat de 44 de ori încă din perioada antică de numeroasele armate orientale și occidentale. În perioada medievală, orașul se află, succesiv, sub stăpânirea bizantinilor, francilor, bulgarilor, ungurilor și a sârbilor. În 1521, Belgradul a fost cucerit de otomani și a devenit reședința Pașalâcului Belgrad, fiind declarat principalul oraș al Europei Otomane și printre cele mai mari orașe europene. Orașul a devenit capitala Serbiei în 1841, după o perioadă de suzeranitate a Imperiilor Austriac și Otoman. Totuși, partea septentrională a orașului a rămas în Austria până în 1918, când s-a destrămat Imperiul Austro-Ungar. Orașul unit a fost atunci capitala entităților Iugoslaviei, până în 2006, când Muntenegru s-a declarat stat suveran.

Belgradul are statutul de unitate teritorială separată în Serbia, cu un guvern autonom. Teritoriul său este divizat în 17 municipii, fiecare cu propriul consiliu local. Acoperă 3,6% din întreaga suprafață a țării, iar 24% din populația Serbiei locuiește în acest oraș. Belgrad este totodată și centrul economic, cultural, educațional și științific al Serbiei.

Orașul Belgrad are o arhitectură variată și neomogenă, de la cea a centrului Zemun, tipică unui oraș din Europa Centrală, la una mult mai modernă și spațioasă, în Noul Belgrad. Cel mai vechi stil arhitectural se găsește în parcul Kalemegdan. În afara parcului, cele mai vechi clădiri datează numai din secolul XIX, din cauza poziției geografice și a frecventelor războaie și distrugeri. Cea mai veche structură din Belgrad este un mausoleu turcesc greu definit, iar cea mai veche casă este un bordei din chirpici pe Dorćol, de la sfârșitul secolului XVIII. Influența occidentală a început în secolul XIX, când Belgradul a fost transformat complet de la un oraș oriental la arhitecturi contemporane acelor vremuri, cu influențe din artele neoclasică, romantică și academică. Arhitecții sârbi au preluat tendințele europene la sfârșitul secolului XIX, construind Teatrul Național, Palatul Vechi, Catedrala Ortodoxă, iar ulterior, la începutul secolului XX, Adunarea Națională și Muzeul Național, cu influențe Art Nouveau. Elemente de arhitectură neo-bizantine sunt prezente în clădiri precum Fundația Vuk, vechiul Oficiu Poștal de pe strada Kosovska și lăcașuri sfinte, precum Biserica Sfântului Marcu (pe temelia mănăstirii Gračanica) și Templul Sfântului Sava.

În timpul perioadei guvernate de comuniști, multe locuințe au fost construite rapid și cu investiții mici, pentru a găzdui afluxul mare de cetățeni din zonele rurale imediat după cel de-al doilea război mondial, uneori având ca rezultat arhitecturi brutale pentru blocurile din Noul Belgrad; o tendință de realism socialist a condusă pe o perioadă scurtă, având ca rezultat clădiri precum Sala Uniunii Sindicatelor. Cu toate acestea, la mijlocul anilor 1950, tendințele moderniste au preluat conducerea și încă domină arhitectura din Belgrad.Belgrad | Belgrad este capitala și cel mai mare oraș al Serbiei. Este situat la confluența dintre râul Sava și fluviul Dunărea — două căi navigabile internaționale —, unde Câmpia Panonică întâlnește Balcanii. De asemenea, orașul este plasat de-a lungul coridoarelor paneuropene X și VII


Belgrad a primit un rating de 4.7 / 5 de la clientii Direct Booking (3 opinii in perioada - ). Vezi impresii turisti despre Belgrad, Serbia

Sursa informatiei prezentate 

Top hoteluri din Belgrad

Balkan Garni, Belgrad

Balkan Garni

Belgrad, Serbia, Serbia

  • Fara transport

    Ultima rezervare: 28.04.2019

  Metropol Palace, Belgrad

  Metropol Palace

  Belgrad, Serbia, Serbia

  • Hotel cu piscina interioara  
  • Fara transport
  Rex, Belgrad

  Rex

     Scor 8.9 din 2 comentarii

  Belgrad, Serbia, Serbia

   • Fara transport
   Kasina, Belgrad

   Kasina

      Scor 10 din 1 comentarii

   Belgrad, Serbia, Serbia

   • Hotel cu Pensiune completa  
   • Fara transport
   Mercure Excelsior Belgrade, Belgrad

   Mercure Excelsior Belgrade

   Belgrad, Serbia, Serbia

   • Hotel cu Internet wireless  
   • Fara transport
   Fortuna, Belgrad

   Fortuna

   Belgrad, Serbia, Serbia

    • Fara transport
    Compass River City Hotel, Belgrad

    Compass River City Hotel

    Belgrad, Serbia, Serbia

     • Fara transport

       Ultima rezervare: 18.03.2019

     Hotel Vila Terazije, Belgrad

     Hotel Vila Terazije

     Belgrad, Serbia, Serbia

     • Hotel cu Internet wireless  
     • Fara transport
     Srbija, Belgrad

     Srbija

     Belgrad, Serbia, Serbia

     • Hotel cu Internet wireless  
     • Fara transport
     Life Design Hotel, Belgrad

     Life Design Hotel

     Belgrad, Serbia, Serbia

     • Hotel de lux  
     • Fara transport
     Hotel Tash, Belgrad

     Hotel Tash

     Belgrad, Serbia, Serbia

     • Hotel cu Internet wireless  
     • Fara transport
     Hotel Design Queen Astoria, Belgrad

     Hotel Design Queen Astoria

     Belgrad, Serbia, Serbia

     • Hotel cu Internet wireless  
     • Fara transport
     Green Set, Belgrad

     Green Set

     Belgrad, Serbia, Serbia

      • Fara transport
      Bali Colosseum Hotel, Belgrad

      Bali Colosseum Hotel

      Belgrad, Serbia, Serbia

      • Hotel cu Pensiune completa  
      • Fara transport
      Hotel M, Belgrad

      Hotel M

      Belgrad, Serbia, Serbia

       • Fara transport

       Harta cu hoteluri din Belgrad

       Traseu rutier pana in Belgrad

       Puteti muta cu mouse-ul punctele de plecare sau destinatie. Puteti adauga puncte intermediare completand orasele interemediare separate cu virgula. Puteti ajusta traseul tragand cu mouse-ul de linia albastra.

       Itinerariul detaliat

       Harta si traseul de mai sus reprezinta instructiuni aproximative generate automat si neverificate. Va rugam sa consultati o harta rutiera si sa verificati starea drumurilor inainte de a va incepe calatoria.
       Direct Booking nu este responsabila de acuratetea informatiilor de mai sus si nu raspunde pentru eventualele neplaceri cauzate de acestea.

       Comentariile turistilor despre Belgrad


       10

       StanElena, cuplu 04.12.2017Comentariu turist DIRECT BOOKING

       foarte frumos
       9

       Laszlo, grup de prieteni 18.04.2017Comentariu turist DIRECT BOOKING
       9

       pertti, calator singur 10.03.2017Comentariu turist DIRECT BOOKING
       Nu am gasit nici un obiectiv turistic conform criteriilor specificate
       Informatiile si fotografiile din prezentarea statiunilor/destinatiilor au caracter informativ. Facem eforturi permanente pentru a pastra acuratetea si actualitatea informatiilor, insa nu garantam ca informatiile sunt complete sau nu contin erori.